sobota, 11 października 2014

Domowe masło orzechowe, czyli coś co lubię!

Masło, już po przełożeniu do słoika
Brakowało mi ostatnio do jednego przepisu łyżki masła  orzechowego, więc postanowiłem je zrobić. Wyszło ekstra, stać może do 3-4 miesięcy, smakuje genialnie a można je zrobić z orzechów obranych z łupin i przeprażonych, ewentualnie można użyć solonych orzechów z puszki.

Zapraszam do kuchni!



 

Składniki:
-400g orzechów ziemnych [solonych lub nie]



Przygotowanie:
Orzeszki, jeżeli nie były prażone, przeprażyć na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia i zostawić do ostygnięcia, przerzucić je do blendera, i zacząć blendować. Może to trochę potrwać, ale musicie czekać do momentu w którym olejek nie wydzieli się z orzechów i nie powstanie gładka masa. Jeżeli lubicie masło orzechowe z kawałkami orzechów, podczas blendowania wyciągnij trochę kawałków orzechów [trochę już przemielonych] i wymieszaj je na koniec razem z masą.

Moje masło po ok. 5 minutach blendowania
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz