sobota, 4 października 2014

Dorayaki- japońskie ciastka.

Dokończone doryaki.

Jako że w poprzednim przepisie wspomniałem o tych nalesniko-ciastkach [bo tu są różne wersję], muszę zaprezentować następny przepis z kuchnii Japońskiej.

Zapraszam do kuchni!






Składniki:
-3 jajka
-szklanka mąki, przesianej
-3/4 szkl. cukru
-pół łyżeczki sody do pieczenia [oczyszczonej]
-pasta anko
-trochę oleju roślinnego do smażenia
-3 łyżki wody

Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać cukier i dokładnie roztrzepać. Sodę rozpuścić w wodzie, dodać do jajek,  stopniowo dodawać mąkę aż do uzyskania gładkiej masy.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, lejąc ciasto na patelnię, formuj okrągłe ciastka [około 5cm średnicy].
Gdy na powierzchni ciasta zaczną wychodzić bąbelki, obrócić [smażyć koniecznie na gładkiej patelni i małym ogniu]. Zrobić osiem ciastek, i zostawić do ostygnięcia.

Łączyć dwa ciastka, dając pomiędzy pastę anko. Delikatnie docisnąć brzegi ciastek, żeby się połączyły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz